Marten Venemans

Is bedrijfseconoom en bestuurlijk informatiekundige, met ervaring als innovatie-adviseur, business consultant en projectmanager in de verzekeringswereld. Voor Hoffman Krul & Partners houdt Marten zich bezig met de verbetering van bedrijfsvoering van woningcorporaties en zorginstellingen in brede zin.

Marten, de professional

“Voor HKP begeleid ik tal van trajecten: reorganisaties, implementaties, nieuwe werkwijzen en systemen, inkooptrajecten en procesveranderingen. Het leukste aan dit werk vind ik het boeken van resultaten met mensen.”

“Bij het aanpakken van een project ga ik graag creatief te werk. Als ik weet waar het werkelijke probleem zit, verras ik mijn klanten met een soms onorthodoxe oplossing, met oog voor zowel het detail als de grote lijnen.”

De visie van Marten

“Het huidige zorgstelsel moet op de schop. Nu is het nog zo dat op het moment dat je zorg aanbiedt, deze ook wordt afgenomen. Er zit geen directe lijn tussen degene die zorg afneemt en de betaler, namelijk de verzekeringsmaatschappij of de overheid. Om de zorg betaalbaar te houden, moeten we nadenken over een stelselwijziging waarin dit verband er meer is. Dan gaat marktwerking pas echt werken. Als patiënten echt gaan kiezen, moeten zorgorganisaties efficiënter gaan werken.”

“Welke taken horen bij woningcorporaties? Daarin moeten ze stevige keuzes maken. Er ligt een grote opgave. Bouwen en verduurzamen kost veel geld en de exploitatie van sociale woningen staat onder druk. Een corporatie moet kritische keuzes maken in wat zij wel en niet doet voor haar huurders, en een strakke bedrijfsvoering organiseren. Steeds meer mensen die vroeger naar het verzorgingshuis gingen of werden opgenomen in een psychiatrische instelling blijven in de wijk wonen. Moet de gemeente dit in goede banen leiden? Is dit een taak voor een welzijnsinstelling? Of is de woningcorporatie aan zet? En zo ja: hoe houd je dit betaalbaar?”

Marten, de mens

“Met Harige Harry & The Ladyshavers zet ik als rock & roll bassist graag de dansvloer op stelten. Dikke pret. Of nee, nog veel leuker: mijn drie dochters plagen! Of zeilen op het wad, of pitch & putten, of nosen op het whisky-festival in Groningen of ouwehoeren met de hond of koken, of… Tja. Eigenlijk ben ik niet zo van de of, maar meer van de en. Ik doe alles met bevlogenheid en energie, zo ook mijn werk. En steek daar ook veel tijd in. Ik prop zoveel mogelijk uren in een dag en haal mijn verloren uurtjes slaap later vast nog wel eens in.”

"