HKP helpt woningcorporaties op weg naar .. een succesvolle prestatie-inkoop

“Heerlijk dat ze met ons meedenken!” riep de manager bedrijfsvoering.

De vorige inkooptrajecten voor een nieuw systeem had hij nog eindeloze excelsheets met kruisjes doorgeworsteld waarbij de verschillen minimaal waren. De flashy folders die bij de offertes werden meegestuurd lieten schitterende grafieken zien en beloofden allemaal een schitterende toekomst. Maar wat waren ze nu echt opgeschoten met het nieuwe systeem? Ja, het zag er een stuk moderner uit. En ja, een aantal processen liep nu zeker makkelijker. Maar een echte bijdrage aan de organisatiedoelen? Dat deze manier van inkopen niet leidt tot een optimale uitkomst was duidelijk, maar wat dan wel?

Wat is je eindbestemming?

Terug naar de kreet van blijdschap. Al jaren ondersteunt HKP in de rol van adviseur de corporatie bij het formuleren van de vraag waar het echt om gaat: “Op welke manier kun je bijdragen aan de organisatiedoelen?”. Op het eerste gezicht een eenvoudige vraag. Je moet echter goed nadenken over wat je echt wilt bereiken. Het is een kunst niet voor te kauwen hóe de leverancier zijn bijdrage moet gaan leveren. Zij geven dit namelijk zelf al aan. Doe je dit goed, dan loop je kans dat je opeens uitroept: “Heerlijk dat ze met ons meedenken!”.

Er zijn meerdere wegen ..

Al een flink aantal corporaties hebben we mogen begeleiden. Het zorgt voor een veel aangenamer inkooptraject met schitterende resultaten tot gevolg. Zo begeleiden we de selectie van diverse ERP’s, waarbij de nadruk ligt op het verbeteren van de klant- en medewerkerstevredenheid. Beide doelen worden na volle tevredenheid behaald. 

Bij een traject dat we recentelijk hebben afgerond, lag de nadruk vooral op het verkrijgen van grip op de kasstromen, dit vanwege de enorme projectenportefeuille. Maar ook inkooptrajecten van andere systemen en goederen vliegen we op deze manier aan. Denk hierbij aan:

  • Het uitbesteden van de hosting 
  • Het onderhoud onderbrengen bij 5 in plaats van 50 aannemers
  • Het onderbrengen van het wagenpark bij een partij die weet wat ontzorgen betekent

Wij helpen je op weg

Hoffman Krul & Partners helpt je nadenken over jouw organisatiedoelen en deze zo te formuleren dat de markt hiermee aan de slag kan. Wij begeleiden het inkooptraject en kunnen  medewerkers leren om door verkooppraatjes heen te prikken. We trainen tevens leveranciers in het nadenken over hun bijdrage aan de corporatie.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem contact op met Ben Renkema

Is zijn hele werkende leven al consultant. In het verleden zette hij zich onder meer in om de ouderenzorg beter te maken. Bij HKP richt Ben zich met name op het thema wonen. Als specialist in procesanalyses en cijfers doorziet hij verbanden en heeft hij oog voor detail.

Ben Renkema

"